Skip to main content
 

SERVICE

Onderhoud op je espressomachine van Quick Mill of Ascaso laten uitvoeren of laten repareren?

Informatie en tips & tricks om het beste uit je espressomachine en koffie te halen vind je hier.

De koffie is lauw

Espressokoffie wordt bereid op ongeveer 90º Celsius. Dit is aanzienlijk lager dan het gekookte water van filterkoffie of andere systemen. Door de kleinere hoeveelheid koffie heeft deze ook nog meer de neiging om snel af te koelen.  De volgende zaken zijn daarom van essentieel belang:

  • Verwarm de kopjes voor middels het warmhoudplaatje op uw machine of laat eerst heet water in de kopjes lopen.
  • Zorg dat de filterdrager toch in de machine geplaatst is wanneer deze niet gebruikt wordt, maar wel aan staat.
  • Drink de koffie direct na bereiden op en laat deze niet eerst afkoelen. Zo is espresso bedoeld.
  • Stoom eerst de melkschuim en maak daarna pas de (espresso)koffie, bij bereiding van een cappuccino.

N.B.: Wanneer het gebruikte water voor espresso te heet is, leidt dit tot ‘verbranding’ van de koffie. Dit heeft een bittere en slechte smaak ten gevolge.

Mijn stoompijpje zit verstopt

Wanneer er geen stoom of heet water meer uit het stoompijpje komt dan zit vermoedelijk je stoompijpje verstopt. Maar ook wanneer je machine slecht stoomt of dat er water en/of stoom uit de zetgroep ontsnapt tijdens melk opschuimen, kan het (deels) verstopte stoompijpje hier de oorzaak van zijn. Oplossing:

  1. Prik het gaatje van de stoompijp door met een paperclip. Dit is vaak maar een tijdelijke oplossing omdat achtergebleven melkresten of kalk dan weggeduwd worden door de paperclip maar niet opgelost worden.
  2. Doe een beetje milk cleaner, cappuccino cleaner of melkreiniger in een longdrinkglas of in een melk stoomkannetje volgens de beschrijving op de verpakking. Zet vervolgens het stoompijpje in de week in deze milk cleaner om melkresten op te lossen. Stoom hierna goed na om achtergebleven milk cleaner en opgeloste melkresten te verwijderen.
  3. Om kalkvorming in de stoompijp te voorkomen en/of op te lossen is het belangrijk om de espressomachine ook altijd te ontkalken via de stoompijp. Let op; de in punt 2 genoemde milk cleaner lost melkresten op maar geen kalk.

Onderhoudstip: na het stomen de stoompijp direct met een vochtige doek schoonmaken en kort nastomen zonder melk. Dit voorkomt niet alleen verstopping maar is ook hygiënisch.

Mijn machine lekt water langs de filterdrager

De o-ring (ook wel pistonring genoemd) zorgt voor de afdichting van de filterdrager met de machine. Deze gaat, afhankelijk van het gebruik, ongeveer een jaar mee. Deze o-ring kun je eenvoudig zelf vervangen. Zorg er altijd voor dat het gedeelte waar de o-ring teruggeplaatst wordt, héél zorgvuldig schoongemaakt wordt. Aangekoekte koffieresten kunnen anders nog steeds een goede afdichting in de weg staan.

De koffie loopt te langzaam door

De doorlooptijd van een goede espresso is ongeveer tussen de 18 en 30 seconden. Niet langer, want dan neemt de kwaliteit van de koffie af. Het espresso- of het iets grotere lungo kopje moet dan gevuld zijn.
De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Gebruik van te fijne koffie maling
  • Dosering van te veel koffie
  • Het te hard aandrukken van de koffie (met meer dan 20 kilogram)
  • De koffie filters of het doucheplaatje in de machine moeten gereinigd worden
  • De machine dient ontkalkt te worden

De koffie loopt te snel door

Het tegenovergestelde van bovenstaand punt. Het antwoord ligt daarom voor de hand:

  • Gebruik van te grove koffie maling
  • Dosering van te weinig koffie
  • Het te zacht aandrukken van de koffie (geadviseerde druk : 20 kilogram)

Hoe vaak en op welke wijze moet ik mijn machine ontkalken?

De frequentie van het moeten ontkalken hangt sterk af van de hardheid van het gebruikte water. Verder spelen de gebruikte materialen van de verwarmingstechniek, en de mate waarin u gebruik maakt van de stoomfunctie voor cappuccino een belangrijke rol.
Wij adviseren daarom in het algemeen om eens per maand uw espressomachine te ontkalken. Gebruikt u zacht water, dan volstaat eens per kwartaal.
Vergeet niet het stoompijpje of heetwater uitloopje te ontkalken!
Voor het ontkalken adviseren wij een vloeibaar middel te gebruiken, waarbij op de fles vermeld staat dat het geschikt is voor espresso(koffie) apparatuur. Gebruik nooit azijn!
Raadpleeg naast het ontkalkingvoorschrift op de fles, ook altijd de handleiding van uw espressomachine.

Mijn filterbakjes blijven hangen in de machine

Doordat koffieresten aankoeken in de broeikop kunnen de filterbakjes blijven hangen wanneer dit niet tijdig schoongemaakt wordt. Reinig de broeikop volgens de instructie in de handleiding en besteed extra aandacht aan het reinigen van het randje waar de afsluitring (pistonring)geplaatst is. Gebruik eventueel een metalen voorwerp(bijvoorbeeld een platte schroevendraaier) waarmee u deze koffieresten goed kunt verwijderen. Vervang zo nodig de afsluiting(pistonring). Want ook een versleten ring kan dit probleem veroorzaken. Filterbakjes die na jaren gebruik versleten zijn (de bovenrand gaat scherp aanvoelen of staat schuin naar boven) dienen vervangen te worden.

De maalschakelaar van mijn Quick Mill 3035 doet het niet meer

Indien de stoomschakelaar(nr.5 op de tekening van de handleiding NL) op ON staat dan blokkeert dit de werking van andere functies van de espressomachine, waaronder de koffiemolen. De koffiemolen kan dan niet worden geactiveerd met de maalschakelaar(6).
Oplossing: Zet hiervoor de stoomschakelaar(5) op OFF. Zet de machine uit (OFF) d.m.v. de aan/uit schakelaar(2) en vervolgens weer aan (ON). U kunt alle functies van de machine nu weer gebruiken waaronder de koffiemolen met maalschakelaar(6).

Euroquick. Voor iedere koffieliefhebber de beste espressomachine.